Friday, October 12, 2012

[ info ] Test Mata Anda...

Satu daripada 12 lelaki mengalami buta warna ATAU colourblind dan anda mungkin salah seorang daripadanya...

Ada yang tidak sedar warna yang mereka lihat itu adalah berlainan daripada orang lain yang melihatnya...

Selalunya Lelaki yang mengalami buta warna tidak dapat mengenali warna merah dan hijau..

Persoalannya, kenapa hanya lelaki yang mengalaminya?

Ini kerana , kromosom Y yang membawa pewarisan ini...
Seperti yang kita ketahui, kromosom lelaki adalah XY...
jadi, kebarangkalian untuk Lelaki mengalaminya adalah tinggi..
samada penghidap atau hanya sekadar pembawa...

Bagaimana nak kesan ?
Seeloknya, cuba kesan dari awal...
Ibu bapa juga perlu bertanya anak-anak tentang pembezaan warna ini

Tapi, jgn risau..ianya bukan kecacatan dan tiada rawatan untuknya...
Cuma, bila hendak mengambil ujian lesen memandu...
anda dikehendaki mendapatkan surat doktor...





[ info ] Strawberi Elak Plak Gigi



Plak gigi selalunya terbentuk daripada bakteria dengan bahan-bahan rembesan dalam mulut yang akan menghasilkan satu lapisan lembut yang menyelaputi gigi.

Segelas jus strawberri tanpa gula dan ais ternyata mempunyai zat penting yang dapat mencegah pembentukan pada plak gigi.

Ini kerana kandungan xylitol dan polifenol mampu menghambat aktiviti enzim dan mencegah plak dari berlaku.

[ info ] 4 makanan Wajib Hindar


Tidur dalam keadaan perut yang kekenyangan menyebabkan ketidakselesaan dan sebenarnya membahayakan kesihatan.

Bagi mengatasi masalah ini, pastikan anda mengambil makan malam 3@4 jam sebelum tidur. 

Selain itu, pilihan menu anda juga perlu tepat.

Elakkan mengambil makanan berikut pada waktu malam

  • buah jeruk, nanas, anggur dan beri
  • piza
  • bijirin
  • daging merah

[ info ] Membunyikan Jejari Undang Artritis?


Mesti ada antara kita yang suka membunyikan jari kan ? terutama lepas bangun tidur ataupun slps menaip atau menulis utk suatu jangka masa yang lama...prapp..prapp..bunyinye...rasa puas...

Tapi hati2, menurut kajian seorang doktor , bunyi yang keluar semasa jari jemari dipatahkan disebabkan oleh tekanan tinggi akibat sedutan gas yang dikeluarkan oleh sendi semasa bergesel.

Membunyika jari jemari tidak akan memudaratkan sendi , tulang dan otot kecuali jika anda mula berasa sakitt pada salah satu jari.

Jika berasa sakit, segeralah berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

[ info ] Orang Jujur Lebih Sihat ???


Bagi mendapatkan tubuh yang sihat pastinya anda harus memakan sayur-sayuran dan buah-buahan,juga lakukan senaman secara rutin.

Pastikan juga anda TIDAK BERBOHONG!

Menurut penyelidikan dari Amerika Syarikat , orang yang bersikap JUJUR memiliki tahap kesihatan yang lebih baik daripada sudut mental dan fizikal .

Apabila tidak berbohong, kita mampu mencapai tahap kepuasan yang lebih tinggi .

Berbohong bukan sahaja menambahkan STRESS dan TEKANAN, malah memacu kepada keretakan sesebuah hubungan...




Tuesday, October 2, 2012

[ TIP ] Tip Meneran Ketika Bersalin

Assalamualaikum...
entri kali ni saya nak kongsikan tip-tip meneran ketika bersalin
Masa lahirkan Dini dulu tak pandai teran..itu sebab lama meneran n dah hampir kehabisan tenaga
barulah baby keluar..
apapun syukur alhamdulillah semuanya selamat pd waktu tu...

Tapi ...kata orang setiap kelahiran tu berbeza...
Hopefully yang kedua ni saya lebih pandai meneran..

Di sini saya nak kongsikan sedikit tip meneran ketika bersalin...ini saya daripada pembacaan saya dan juga sedikit pengalaman yang tak seberapa ni...


1. Waktu yang sesuai untuk mula meneran
- selalunya masa yang sesuai adalah semasa bukaan mencapai 10 cm..selalunya nurse @ doktor akan cakap bila bukaan dah 10 cm..masa ni kita kan rasa sakit sangat sbb bukaan rahim...

2. Posisi yang sesuai untuk meneran
- selalunya dalam keadaan berbaring dengan lutut dilipat dan tangan dilingkarkan dipaha...

3. Cara meneran
- selalunya doktor @ nurse akan suruh kita meneran apabila terasa kontraksi yang paling kuat
-tarik nafas panjang2...then tutup mulut semasa meneran
-pastikan punggung tidak terangkat sebab dikhuatiri berlaku luka yang tidak diingini
-semasa meneran, letakkan dagu di dada agar kita nampak perut kita
-pada masa ni, suami @ sesiapa yang menemani kita akan memangku@menahan belakang badan kita

Pengalaman saya ketika lahirkan anak pertama memang sangat bernilai
Masa tu mmg tak de idea langsung macam mana meneran dengan betul
mujurlah nurse ada ajar serba sedikit
itupun saya buat kesilapan dengan meneran dengan 'tekak'..maksudnya tekak akan berasa sakit
masa tu juga nurse ada cakap teran macam nak buang air besar...

Emm..apapun..setiap kelahiran adalah berbeza...
Harap sangat dipermudahkan bersalin..
Amin..

[ SHARE ] Kuasa Allah...Matahari Hari Ini...

Salam...

Hari ini 02/10/12 yang tinggal area Klang and KL dpt tgk SunHalo
at first masa frens upload pic dlm FB igtkan just sharing
tp rupanya betul2 berlaku hari ni

Maha Besar Kuasa Allah
Pencipta Alam
sangat menakjubkan walaupun tak tengok sendiri fenomena tu
layan pic yang saya amek dari kawan sy ni...Tq fren


[ SHARE ] Langsir Ringkas Yang Awesome

Salam...
untuk raya hari tu awal2 dah berazam nak tukar langsir baru...
tapi tak kesampaian sbb tak sempat
nak yang seringkas2nye...tp tak sempat gk
huhu...

mula2 tu ada view gak latest design..
tp nmpak cam berat jer hiasannya
saya suka yg simple..plg penting kena English style..

hehe..jom view pic2 ni...
harapnya tahun dpn smptla tukar...

yg ni mix itam dan putih


light coklat pun lawa gak ni kan....

grey...sarat tak?


I like.....




jom baca entri ni juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...