Friday, February 20, 2015

Chicken Pox Diusia 31

Assalamualaikum..
tgk tajuk entri dah tau kan..
Ha..rupa2nya..tak pernah kena chicken pox lagi tau...

Rupa-rupanya, chicken pox diusia 30an ni mmg lain macam ek..
BEWARE sape yg xkena lagi...hihihi

Start dengan sakit urat, lenguh-lenguh badan...
Duk ingat salah makan...
Rasa nak demam, dan ada batuk sikit2 tanpa kahak..
Ha..macamtula tandanya...
Budak kecik xpasti lak..sebab anak2 belum kena lagi ni...

Sebenarnya, nak dijadikan cerita...my bro lah yang kena chicken pos ni dulu
Siap dapat MC seminggu, then bila dah ok, dia singgah rumah saya jap, sbb rumah sy otw balik ke umah dia..
Kalo nak diikutkan xdela contact banyak sangat..
Just salam je..Tp dah mmg tersurat nak berjangkit kan..
Lagipun darah jenis sama..Lagilah menambahkan kemungkinan utk berjangkit tu

Seriously masa kena dan naik bintik2 mmd tak perasan
Mulanya bijik-bijik air naik kat atas dahi dan atas hidung..
Mmg ingtkan jerawatla..Masa pakai foundation..dia pecah dan pedih..
Ignore je masa tu...gatal mmg dah rasa masa tu..tp pengetahuan ttg chicken pox ni mmg cetek kan...
So, mmg igt bukan la...

Then , after 2days surviving dgn sakit urat..barulah notice bintik berisi air ni kat badan plak
Whatsapp my bro tanya...dan dia anta pic...emm sahla.. mmg kena chicken pox
Bila dah tahu..dan2 makin banyak bintik naik dan rasa gatal dah..
Sbbkan malam, takdela pg klinik terus..esoknya baru pergi

Mula2 , pergi hospital gomen dulu..Doc cakap xboleh sahkan lagi sbb blm naik banyak lagi ( acaner tue )...Sy pun iyakan jugakla..Sbb respect doc lagi tahu dari kita..sbb tu bidang dia kan...

Tp doc bagi ubat gatal, ubat mandi(sodium) dan ubat sapu putih...MC 3 hari
Ubat lagi satu (antivirus) katanya habis, kena beli di farmasi..
Beli kat farmasi,,Harganya RM 12.90..patutla..

Then, mula lah episode struggling with the itchy...
Nak garu..ofkos tak boleh...
 Masa tu ramailah bagi nasihat
Jangan makan makanan berminyak.Nanti gatal..dahlah xleh garu
Jgn masak atau menggoreng, katanya bintik air tu nnti makin besar
Mmg masa ni , saya mkn nasi, sayur rebus sbb sup bertumis pun tak boleh tau..
Punyalah pantang..sbb ape..
Sbb Doc cakap Chicken Pox diusia 31 ni lambat sembuh...
Huhuhu

Nak pic?Huhuhu..
Tak berani nak letak..nnti u all terkejut...
huhu.tak tau nape kat muka mmg banyak...
Kalo dikira almost 30++ spots on my face...

Layan gambar si comel ni ajalah..
ok x...

Thursday, February 19, 2015

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum...
Entry 19.02.2015..On Chinese New Year Day..
cuti mmg cuti..but..saya dah seminggu start cuti sebenarnya...Huhu
Got MC coz Chicken Pox diusia 31 tahun..

Paling tragis , kena dan perasan naik bintik2 on my Birthday 10.02.2015..
Now dah 9 hari, semakin beransur baik...

Ramai yang tanya..banyak tak naik... sakit tak...
huhu...nanti kite cite ek...

Now, resting at my mother's house aje..
Sbb sng nak uruskan anak2...
Anak manja la katakan...

-tObEcOnTiNuEd-

Friday, January 23, 2015

Plss...Jangan lari...

Salam to all my dear followers...

Plss...jgn lari....

Saya xsempat ngedate....

I'll try to always update....

Sunday, March 16, 2014

Resepiku:Ketupat Sotong

salam semua
hari ni tergerak hati nak buat ketupat sotong
atau nama laen ore kelate panggil tupak sutong,,

menu utama mestilah sotong kan..
kalo pilih yang kecik
 lagi sedap sebab tak liat sangat
tapi penatla nak mencucuk nanti

tapi arini en somi dapat tangkap yg besar...
tangkap kat fresh mart.huhu

bahan lain
1) 5-6 ekor.sotong
2). rm 2 santan
3) pulut
4) gula melaka 2 ketul 
5) daun pandan
6) sedikit garam
7) pencungkil gigi

caranya
1. rendam sedikit pulut dalam santan dan campur sikit garam
rendam sbb nak bg pulut lembut
2. basuh sotong bersih2, mata ditanggalkan
3. masukkan pulut ke dalam sotong,tutup atas die dengan kepala tadi, cucuk menggunakan pencungkil gigi
4. masukkan semuanya dalam periuk, masukkan santan tadi
5. masukkan 2 ketul/keping gula melaka
6. masak sehingga likat kuahnya


jom baca entri ni juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...